04.11.2010

Noi ghiduri pentru resuscitare!

     Dupa cum s-a angajat in urma cu 5 ani (2005) , Consiliul European pentru Resuscitare (ERC) a lansat, in mod oficial, pe 18 Octombrie 2010, noi ghiduri ERC pentru resuscitare cardio-pulmonara. Acestea pot fi descarcate, in limba engleza, de aici, in versiune completa ( disponibile liber, in format pdf) asa cum au fost prezentate in "Resuscitation", publicatia oficiala a ERC, in numarul 10, din Octombrie 2010. Mai sunt accesibile, tot in limba engleza: o trecere in revista a modificarilor fata de ghidurile pentru resuscitare din 2005 ( disponibila liber, in format pdf) , postere (disponibile, in format pdf, numai dupa inregistrare fara niciun cost) si consensul international ILCOR pentru noile ghiduri de resuscitare si care a facut posibila adoptarea in acelasi timp de ghiduri identice (sau apropiate) in cadrul tuturor organizatiilor care compun ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) (disponibil liber, in format pdf).
     Pentru Romania CNRR ( Consiliul National Roman de Resuscitare) a pus la dispozitie o versiune a noilor ghiduri de resuscitare in limba romana (este prezentata cu specificatia "versiune de lucru", contine traducerea (aproape) completa a ghidurilor din limba engleza si asteapta aprobarea ERC pentru publicare ca forma finala in romana). Este disponibila aici...
     Deasemenea, pentru cei interesati:
- noile ghiduri 2010 AHA (American Heart Association) pentru resuscitare cardio-pulmonara, se gasesc in versiunea online a revistei "Circulation", publicatie oficiala AHA, din vol. 122, nr 18, supl. 3, din 2 Nov 2010 si contin argumentatiile AHA pentru ghiduri, suportul de baza si avansat pentru adult si copil, situatii speciale si suportul in sindroame coronariene acute, etc.
- consensul ILCOR pentru noile ghiduri 2010 argumentatiile si dovezile aduse pentru modificarile fata de ghidurile din 2005, si ghidurile precedente, pot fi gasite si acestea tot in versiunea online a "Circulation" din vol.122, nr. 16, supl. 2, din 19 Oct 2010.
      Articolele din "Circulation" sunt in engleza, accesibile public fara inregistrare si in format pdf.

Update 14.11.2010: ghidurile pentru resuscitare in limba engleza pot fi vizualizate si online cu un sumar orientativ prezent permanent deasupra fiecarui capitol, aici...

Dr. X

2 comentarii:

angels4soul spunea...

Felicitari pentru blog! Am gasit varianta in romana a ghidurilor pe scribd...acum lucrez sa o transform in format doc pentru printat. Daca o poti posta, ti-o trimit...

Dr. X spunea...

Salut!
Multumesc pentru apreciere!
Cat priveste versiunea in limba romana a ghidurilor abordarea este un pic mai complicata dar legal reglementata: singurul organism autorizat oficial de catre ERC pentru Romania sa traduca si/sau sa supervizeze traducerea ghidurilor pentru resuscitare, in romana, este Consiliul National Roman pentru Resuscitare (CNRR)(www.cnrr.org). Calea este urmatoarea: se ia versiunea oficiala, in engleza, si se traduce in romana iar draftul rezultat se trimite la ERC; aici se face, in sens invers, traducerea in engleza si se compara cu versiunea de la care s-a plecat; se comunica si se corecteaza diferentele si astfel draft-ul din romana devine versiune finala. Cand scriu acestea, CNRR a pus la dispozitie o versiune de lucru, aproape complet tradusa, pentru ghiduri pe care o gasesti aici - http://www.cnrr.org/pantelimon/Ghiduriresuscitare2010V2.pdf
Nu stiu ce ghiduri ai gasit pe scribd, dar, mai simplu, iti spun ca cele din 2005 sunt accesibile, in romana, pe site ul ERC, dupa inregistrare, fara niciun cost. Ghiduri 2005 si postere in limba romana mai poti gasi pe unele site-uri ale Serviciilor de Ambulanta. Pe blog ai o pagina cu site-urile lor. Nu am acum o lista sa te trimit direct asa ca te rog sa le iei la rand si ai sa le gasesti. Sunt in format pdf si pot fi printate. Distribuitorul oficial si gratuit in Romania pentru postere si brosuri este Centrul pentru Politici Sanitare si de Sanatate - www.cpss.ro . Pentru a face aceasta CPSS primeste bani elvetieni printr-un program numit REMSSY. Aici ai un exemplu de brosura - http://i54.tinypic.com/jgld92.jpg si aici un detaliu - http://i52.tinypic.com/6ieamo.jpg .
In concluzie eu nu pot pune la dispozitie public sau nu ii pot orienta pe cei care citesc decat catre informatii din surse oficiale. Aceasta o poti constata si pe blog. Scribd nu este o sursa acceptata oficial iar ce vrei tu sa faci, dupa cum vezi mai sus, s-a facut deja. In plus unele materiale se afla sub incidenta dreptului de autor si nu pot fi afisate fara acordul scris al autorilor. Prin aceasta prisma cum majoritatea materialelor de pe scribd nu respecta copyright-ul am inca un motiv sa nu linkez catre acest site.
Te pot ajuta cu un sfat in final: daca vrei sa ajuti la traducere si esti din Bucuresti mergi la Spitalul Sf. Pantelimon la Dr. Valentin Georgescu si el iti poate spune daca au nevoie sau nu de ajutor.

Dr. X

PS. daca ai alte intrebari sau propuneri, orice, nu ezita sa imi scrii. In masura timpului disponibil am sa raspund cat pot de rapid.