13.04.2011

10 sfaturi cum sa suni la 112 !


1. Esti langa o persoană ranita sau in pericol? Esti chiar tu in pericol? Ai nevoie de Politie, Pompieri sau de Ambulanta?
Te-ai intrebat vreodata cand ar fi cazul sa apelezi la 112? Deoarece 112 exista numai pentru apeluri de urgenta, este important si iti este de folos sa intelegi cand trebuie si cand nu trebuie sa suni la 112. O situatie de urgentă este orice situatie gravă in care este nevoie imediat de ajutor din partea Politiei, Pompierilor, Ambulantei, SMURD. Chiar daca nu esti sigur(a) ca situatia ta este o situatie de urgentă apeleaza 112! Operatoarea de la 112 poate determina daca ai nevoie de asistenta de urgenta si te poate indruma daca ai nevoie de un ajutor.
2. Daca suni la 112, chiar din greseala, nu inchide telefonul!
Operatoarele 112 sunt instruite sa obtina informatiile cele mai importante cat mai repede posibil pentru ca tu sa primesti ajutorul cel mai bun. Intr-o situatie de urgentă, permite operatoarei să iti puna toate intrebarile de care are nevoie pentru a te putea ajuta de la distanta cu orice sfat posibil inainte de a inchide sau parasi telefonul. Dacă se intimplă să suni din greseala, ramai la telefon! Astfel poti confirma ca ai sunat din greseala si nu există nici o urgenta. Acest lucru economiseste din timpul operatoarei care altfel este nevoita sa te sune inapoi pentru ca tu sa confirmi ca nu exista nici un caz de urgentă. In plus daca tu confirmi ca nu este nicio urgenta de unde suni operatoarea nu va mai fi obligata sa trimita Politia, Pompierii sau Ambulanta pentru a verifica la adresa ta daca exista o situatie de urgentă.
3. Atunci cand suni la 112 fa tot posibilul sa ramai calm(a) si sa raspunzi la toate intrebarile!
Stiu ca a ramane calm poate fi cel mai dificil, dar este cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand apelezi 112. Sa nu uiti niciodata ca operatoarea 112 este un profesionist şi te va ajuta sa spui foarte clar unde, pentru cine si ce urgenta a aparut. Este foarte important ca tu sa ramai calm(a) pe cat posibil şi sa răspunzi la toate intrebarile pe care operatoarea 112 ti le pune. Ai incredere ca intrebarile, indiferent cat de nejustificate iti par, sunt importante pentru ca tu sa primesti cel mai bun ajutor si cat mai repede posibil.
4. Ajuta operatoarea 112 ca sa te ajute! Asculta cu atentie si raspunde la intrebari cu atentie! Facand acest lucru, ajuti operatoarea sa inteleaga situatia ta, sa trimita echipajele adecvate, si sa te ajute cu sfaturi de la distanta, pana cand vor sosi echipele de la Politie, Pompieri, Ambulanta, SMURD.
5. Sa cunosti locul unde este necesar ajutor de urgenta! Daca apelezi de pe un telefon mobil trebuie sa stii ca dispeceratul 112 care raspunde s-ar putea sa nu fie dispeceratul 112 care opereaza in zona de unde suni. Acest lucru se intampla adesea la limitele dintre judete. Priveste dupa repere pe terenul din jurul tau (poduri, pasarele) , dupa interesectii de strazi sau sosele, dupa cladiri ( biserica, primarie, scoala, gradinita, monumente, troite, etc). Incerca sa stii numele localitatii si al judetului in care esti. Cunoasterea locului unde te afli este vitala pentru ca echipajele adecvate cele mai apropiate de la Politie, Pompieri, Ambulanta, SMURD sa iti vina in ajutor. Furnizarea unei adrese exacte este extrem de importanta cand faci un apel de pe telefonul mobil.
6. Invata-ti copilul cum sa sune la 112! Fii sigur(a) ca el(ea) stie ce este 112, ca stie cum sa apeleze 112 de pe telefonul fix sau de pe mobil si stie ca trebuie sa aiba incredere in operatoarea de la 112. Fii sigur(a) ca, copilul tau, poate avea acces la cel putin un telefon in casa. Invata-ti copilul ca la nevoie trebuie sa sune intai la 112 si abia apoi sa sune la parinti sau rude. Acest mode de a reactiona ii va oferi cel mai rapid si direct ajutor. Cand suna la 112 copilul tau trebuie sa isi stie numele, sa stie numele parintilor, numarul de telefon si, cel mai important, adresa parintilor. Invata-l ca trebuie sa raspunda la toate intrebarile pe care operatoarea i le pune si sa ramana la telefon pana cand i se spune sa inchida telefonul.
7. Apelurile false catre 112 sunt ilegale in Romania! Fii sigur(a) toţi membrii familiei stiu ca apelurile in gluma sau hartuirea serviciului 112 cu apeluri false vor fi tratate de către Politie ca ilegale si pedepsite ca atare.
8. Afiseaza-ti adresa locuintei clar si vizibil! Fii sigur(a) ca: numele strazii este afisat la capetele acesteia;  ca la intrarea in curte este vzibil numarul de casa; pe bloc sunt afisate clar numele strazii, numarul, numarul de bloc si scara. Facand astfel ajuti echipajele de urgenta sa evite confuziile iar interventia solicitata are loc in cel mai scurt timp posibil la locul corespunzator. Incearca sa folosesti materiale reflectorizante sau luminate pe parcursul noptii si care pot fi bine vazute atat ziua cat si noaptea.
9. Sa stii cum se folosesc telefoanele din casa ta sau tefoanele mobile pe care le ai ! Instruieste-ti familia si oaspetii despre telefoanele instalate in casa sau telefoanele mobile pe care le ai in casa. Copilul tau ar putea fi in situatia sa sune dupa ajutor si va trebui sa stie cum sa le foloseasca.
10. Citeste mai multe de pe site-uri web care iti pot fi de ajutor tie si familiei tale indiferent de varsta! Mai multe aici despre SNUAU 112, cum functioneaza 112, cum trebuie apelat 112, care sunt urgentele si care nu sunt urgentele, cum sa iti inveti copilul sa ceara ajutor, etc.


Dr. X

Un comentariu:

Whatafy spunea...

bune sfaturi, si folositoare in orice situatie, nu-i asa?