16.05.2010

Agresivitatea SMURD (episodul 1)

Am crezut ca sunt printre putinii care au luat in seama agresivitatea crescanda a SMURD de cand si-a inceput extinderea.
Prima data am remarcat-o la operatoarea dispeceratului SMURD pentru elicopterul arondat zonei din care face parte si judetul meu. SNUAU (112) era in primele zile de functionare, inca in paralel cu 961. STS abia instalase reteaua speciala interna de telefonie aka InterC prin care dispeceratul SMURD putea sa ceara mult mai usor informatii despre solicitarile primite de Ambulanta si invers mult mai repede ar fi putut cei de la Ambulanta sa solicite sprijinul elicopterului. Numai ca in cazul interventiilor pentru accident rutier (in special), imediat ce solicitarea era primita la Ambulanta, incepea sa sune telefonul IC, si, fara a sti cine ne chestioneaza (pentru ca nu se prezenta), eram asaltati foarte agresiv cu intrebari legate de accident cu mult inainte ca ambulanta sa ajunga la locul accidentului, inainte ca echipajul ajuns sa faca macar evaluarea primara a victimelor, chiar inainte ca dispeceratul Ambulantei sa primeasca un minim raport si mai departe ajungeau chiar sa ceara numerele telefoanelor mobile disponibile la personalul de la locul solicitarii pentru a cere informatii direct suntand calea normala si legala de comunicare iar in final hotarau de multe ori sa trimita elicopterul fara a mai astepta confirmarea daca este sau nu necesara prezenta acestuia. Pentru ca nu se prezentau cand sunau, am avut solicitari despre care, in interval de 5 minute, cereau informatii cel putin doua chiar trei persoane diferite din dispeceratul SMURD creindu-ne senzatia ca ceea ce se comunica de la dispeceratul Ambulantei nu ajungea de fapt la persoana responsabila de decizia trimiterii elicopterului. Si toata aceasta presiune culmina cu prezenta la locul solcitarii a elicopterului la mult timp dupa ce situatia era rezolvata, in ciuda anuntului ca nu este nevoie de prezenta lui, si ca maxim exemplu de ineficienta si absurd, cand totusi se incapatanau sa preia victime din accident, echipajul SMURD de pe elicopter trebuia sa lase servantul responsabil cu descarcerarea la sol, la locul solicitarii, urmand ca o masina sa il transporte la baza sau elicopterul sa mai faca o cursa pentru a-l recupera. Ulterior s-a renuntat la acest servant, Ambulanta a hotarat sa adune pe hartie toate incidentele, cei din dispeceratul SMURD si din dispeceratul elicopterului SMURD au fost lamuriti ca nu asa functioneaza protocolul semnat de sefii lor si lucrurile s-au mai indreptat. Ca o nota de final pentru acest episod: practica de a alerta, la fiecare solicitare presupusa de grad 0, concomitent cu Ambulanta si un dispecerat SMURD aflat la kilometri buni distanta, a incetat brusc ceea ce ma face sa cred ca nu avea niciu suport legal sau regulamentar.
Dupa cativa ani au aparut echipajele SMURD de prim ajutor stationate la unitatile de pompieri. Cu o parte din personalul care functioneaza pe aceste autosanitare ne cunosteam reciproc de cand lucrau fie ca soferi, fie ca servanti, fie ca simpli pompieri. Fiind putini la numar atat cei de la Ambulanta cat si cei de la Pompieri, de-a lungul atator ani de interventii comune, am ajuns sa ne recunostem, mai putin  noi medicii cat ambulantierii si asistentii, in special cei din teritoriu. Ca urmare in primele momente chiar ne-am bucurat crezand ca ne va fi mai lesne sa comunicam si sa colaboram cu ei. Am gresit crezand aceasta. Am avut solicitari la care unii dintre ei pur si simplu incercau sa ignore prezenta echipajului Ambulantei si se ocupau de pacient singuri fara sa dea de buna voie vreun raport desi echipajul trimis de Ambulanta era cu grad de competenta evident superior. Deasemenea la unele solictari, mai ales cele comune cu echipajele de interventii speciale ale pompierilor, unii dintre  membrii echipei SMURD de prim ajutor cosiderau si chiar asa se exprimau ca este numai dreptul lor de a asista persoanele aflate in nevoie. Intr-un final ne-au dezvaluit ca erau invatati sa isi urmeze programul la locul solicitarii chiar cu riscul de a-si depasi competentele si de a incalca regulamentele. Si tot ca o  nota: uneori situatiile erau atat de tensionate incat si noi am fost obilgati sa raspundem inapoi cu agresivitate pentru a restabili limitele de respect..
M-am intrebat de multe ori de unde aceasta agresivitate si desconsiderare fara un motiv intemeiat fata de Ambulanta. O parte din cei de la SMURD, cel putin in judetul unde unde functionez eu, dupa ce isi terminau cursurile de pregatire specifice ( de 6 saptamani pentru nivelul minim) erau primiti intr-un stagiu de cateva saptamani si la Ambulanta. Daca initial am avut majoritatea o reticenta inerenta in a-i invata, ulterior, gandindu-ne ca poate intr-o zi rudele sau prietenii nostri ar putea incapea pe mainile lor intr-o situatie urgenta, am inceput sa le aratam sa ii lasam sa faca si multi au plecat multumiti de timpul petrecut la Ambulanta si de ceea ce facusera. Ba mai mult in timpul cat au stat la noi au putu macar un pic sa ne vada ce fel de oameni suntem, cum lucram, cat de mult ne resepctam meseria, lucruri care la instruirea lor nu li s-au spus iar la TV nu le vor vedea niciodata. In schimb la solicitare dupa un timp aveau acelasi comportament. Probabil frica de a nu fi parati sefilor de un membru din propriul echipaj ca nu respecta “indicatiile” era in continuare motivul pentru comportamentul agresiv.
Nu am vazut niciodata o reclama TV din partea Ambulantei care sa arate defavorabil SMURD. In schimb am vazut mult mai multe in care SMURD-ul se prezinta ca fiind mult mai bun creind in schimb o imagine proasta pentru Ambulanta. Nu face exceptie nici ultimul  clip, la data la care scriu acestea, 15 Mai, http://www.youtube.com/watch?v=GANa-cAEzFM, in care in intervalul dintre secundele 10 si 20 se sugereaza ca barbatul de pe bicicleta, care nu vine decat sa constate decesul, ar fi asemuit unui echipaj al Ambulantei. Patetic, speculativ si tipic pentru cei care au platit si realizat clipurile  Fundatiei pentru SMURD, tipic pentru Romania dupa principul ca la intalnirea dintre doi romani intotdeauna unul din ei ii va arata celuilalt ca este mai destept.
Alt exemplu: clipul promovand donarea de sange din urma cu doi ani, http://www.youtube.com/watch?v=V743HNLEYUQ, clipul in care apare o domnisioara fugind pe scari cu o cutie in care nu se stie ce este si in care la final apare o ambulanta SMURD. Stiti de cate ori au tranportat autosanitarele SMURD sange sau derivate de sange catre spitale? Raspunsul: extrem de rar. De cand a aparut SMURD ul in judetul unde lucrez eu, cu multi ani in urma, sau in judetele din jur, nu am vazut niciodata vreun echipaj SMURD transportand macar o picatura de sange sau derivate de sange. In schimb trebuie stiut ca toate solicitarile pentru transportul de sange de la si la Centrul de Hematologie sunt facute catre Ambulanta.
Daca aceasta agresivitate ar fi ramas in randurile SMURD si nu s-ar fi transmis si laicilor, via TV si via interviurile in care Dr-ul Arafat blameaza activitatea Ambulantei in ansamblu, poate ca lucrurile ar fi evoluat in timp catre o normalizare. Dar urmarea este acum, printre multe altele, o agresivitate, uneori fizica, din partea celor care solicita asistenta facand ca munca la Ambulanta sa devina mai periculoasa decat ar fi normal si mai neatractiva pentru noi angajari. Ca urmare a aparut tendinta la reducere de personal si activitate in conditiile unui volum tot mai mare de solicitari si in conditiile in care acum SMURD nu ar fi capabil sa preia solicitarile la care nu poate ajunge Ambulanta.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Agresivitatea angajatilor porneste de la agresivitatea sefilor.Agresivitatea sefilor, de la teama ca ar putea pierde momentul propice si intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, pompierii ar putea deveni civili, cu toate consecintele derivate.
In final, miza este reprezentata de cu totul altceva decat asistenta de urgenta.

Parerea mea!

Abel spunea...

foarte adevarat in ceea ce relatezi