20.08.2010

Paramedicul din USA este la acelasi nivel cu asistentii nostrii ?

O discutie mai veche de pe un forum mi-a inspirat acest raspuns care sper sa fie vazut si inteles de cat mai multi:

CITAT (Kokoshmare @ 13th July 2010, 17:18)
"Paramedicul din USA este la acelasi nivel cu asistentii nostrii ?"

Nu! Si sper ca nu va fi niciodata oricat de mult ar dori Dr-ul Arafat! Optiunea de acum cu "paramedicii" reprezinta multi pasi inapoi numai pentru a umple un gol de evolutie intre doua sisteme - cel cu paramedici, american, vestic in general, si cel estic, cu asistent si/fara medic in prespital. Un asistent face 3 ani de scoala si practica, pentru ca apoi sa poata profesa singur. Asistentul are asigurare de malpraxis si raspunde legal pentru manevrele medicale gresite pe care le face.
Un "tehnician" (ca altfel nu am cum sa ii spun pentru ca paramedic este o adaptare grosolana la situatia noastra) face 6 saptamani de pregatire ca apoi sa poata pune mana pe pacient doar supravegheat (acolo unde se poate). Acesti "paramedici" nu au asigurare de malpraxis si ca urmare nu pot fi dati in judecata, de victima sau familie, si nu raspund civil pentru ce fac dar mai ales pentru ce nu fac asupra unui pacient. Trebuie sa va fie clar aceasta! Este una dintre marile nemultumiri ale celorlalti care lucram in prespital impreuna cu dansii. Noi putem fi judecati ei nu! In plus pentru ca activitatea acestor "tehncieni" nu se incadreaza la activitate medicala (in cazul EPA decat la transport si supraveghere) oricate presiuni s-au facut asupra Colegiului Medicilor pentru recunoastere si incadrare ca activitate medicala supusa malpraxis-ului si oricate negocieri subterane s-au facut cu firmele de asigurari pentru a schita niste polite de malpraxis pentru "paramedici" rezultatul este cel de mai sus. Si este riscant si periculos! Si inca ceva: poate prietenii isi mai amintesc cum a fost dat la o parte de la fraiele de onoare ale SMURD Prof. Chiorean de la Tg. Mures, protectorul si mentorul originar al Dr-ului Arafat, cand s-a opus recunoasterii "paramedicilor" originali fabricati in Romania ca personal medical supus regulilor impotriva malpraxisului.
Daca acum se intampla ceva rau cu vreun pacient care este in raspunderea unui "paramedic" SMURD nicio autoritate medicala civila nu poate ancheta cazul. Mai mult, daca ceva rau sau insuficient a fost facut de catre "paramedicii" SMURD nou-nascutilor sau mamelor de la Maternitatea Giulesti nicio comisie civila nu poate face investigatie pentru ca SMURD este o structura militarizata. Numai o comisie militara a MI poate face aceasta evaluare si nu poate fi obligata sa publice ancheta sau sa ia alte masuri coercitive in afara de concediere. Apoi nu pot fi anchetati civil asa cum o poate face Colegiul Medicilor sau Ordinul Asistentilor in cazul medicilor respectiv asistentilor pentru ca pur si simplu activitatea acestor "paramedici" nu poate fi evaluata dpdv al manevrelor medicale de nicio alta organizatie care sa certifice calitatea pregatirii asa cum o fac cele doua de mai sus!
Poate candva vom afla de ce la Maternitatea Giulesti "paramedicii" au fost cei care au intervenit asupra copiilor arsi, cand locul lor nu era acolo, si abia tardiv au intervenit medici si asistenti(e) care erau disponibili in numar mare atat de la SMURD cat si de la SABIF. Mai multe pe aceasta tema aici...


CITAT (romeomanciu)
"Prima interventie una mai obisnuita
-min 0 apel 112 dureri in piept si respiratie greoaie
-min1 628 pieptanari/1 va deplasati la adresa BLA BLA BLA femeie 35 ani probleme respiratorii severe
-min2 628 pieptanari/1 a inceput deplasarea
-min6 628 pieptanari/1 a ajuns la adresa
-min7 intrat in casa conectat persoana la oxigen si la monitorul multifunctional cu rol de defibrilator automat
-min8 transmitere date pacient catre dispeceratul medical pe statia TETRA (acea statie care seamana cu un telefon mobil motorola generatie mai veche)
-min9 se decide ca e nevoie de un medic
-min 10 629 pieptanari va deplasati in sprijin la 628 pieptanari/1 la adresa BLA BLA BLA femeie 35 ani posibil infarct miocardic fara pierdere de cunostinta
-min 11 629 pieptanari a inceput deplasarea
-min 14 629 pieptanari la adresa
-min 25 pe statia TETRA se comunica ca se doreste inceperea deplasarii la spital si se comunica la ce spital sa se mearga
-min 32 628 pieptanari/1 am predat pacientul la spital ne intoarcem la baza disponibili sau indisponibili dupa caz"


Avem o problema mare aici, este bine si iti multumesc ca ne-ai spus! Daca sistemul 112 si succesiv dispeceratul SMURD/Ambulanta nu au fost capabile sa identifice clar o urgenta majora (desi dupa diagnosticul prezumtiv era limpede) si sa trimita cat mai prompt echipajul corespunzator (in cazul de fata C1) si au ales sa trimita un EPA, pentru a confirma/evalua, starea pacientului este grav. In alte judete pentru asemenea incidente s-au luat masuri drastice in cazul Ambulantei iar doua persoane au fost concediate. Exista o singura scuza pentru alegere: daca la momentul preluarii apelului echipajul C1 nu era disponibil. Cele 15 minute pierdute datorita unei nehotarari/comoditati/incapacitati nu sunt permise. Exemplul l-am notat si il voi trimite si eu mai departe.

CITAT (romeomanciu)
"A doua interventie una destul de grava
-min 0 apel la 112 de la niste tigani care furau caramida de la o fabrica dezafectata si s-a prabusit tavanul peste ei
-min 1 salvatorii si 628 13 septembrie/1 si 629 13 septembrie va deplasati la adresa BLA BLA BLA persoane prinse sub daramaturi
-min 2 se mai cer 2 echipaje 628 de la alte statii nu mai stiu acuma exact care
-min 3 toti de la 13 septembrie au inceput deplasarea si ajung in 2 minute caci era foarte aproape locul interventiei
nu am mai auzit ce comunicau caci ajung si eu la locul faptei in 5 min si acum sa va descriu ce se intampla acolo

cei de la prim ajutor imperuna cu un medic de la 629 acordau primul ajutor sotiei celui prins sub daramaturi care era in stare de soc
salvatorii il scot pe cel prins sub daramaturi pentru care din pacate nu se mai poate face nimic (avea craniul zdrobit)
si aici incepe circul care nu mi se pare atat de necesar raman aproape toate fortele pe loc pana la sosirea celor de la IML si judiciar sa completeze actele adica au ramas blocate un echipaj de salvatori un echipaj 629 si doua echipaje 628 sa completeze hartiile pentru cei de la politie IML in loc sa ramana maxim un echipaj blocat acolo au fost de fapt 4 echipaje blocate de la interventie timp de aproape o ora pana a venit judiciarul aici este problema la un deces ca trebuie sa ramana toata lumea acolo pana vine politia chiar daca nu au fost implicati direct"


Aici aveti o alta problema si pentru aceasta ar trebui sa iti intrebi si atentionezi superiorii, in caz ca nu stiu nici ei legea: restul echipajelor sunt eliberate dar trebuie sa ramana un singur echipaj, cel mai inalt ca grad de raspundere si functie (medicul adica in exemplul tau) pana la sosirea Politiei. Atat! Ce se intampla dupa sosirea Politiei nu mai este treaba voastra! Voi aveti interventia finalizata si sunteti liberi pentru urmatoarea. Nu aveti niciun act si nicio hartie sa completati la locul solicitarii decat confirmarea in ordinul de deplasare de catre Politie ca ati fost acolo. Restul de formulare pe care le completati (cele in dublu exemplar sau copii dupa ele) pot fi ridicate ulterior de la sediul unitatii de catre anchetatori. Daca practicati altfel gresiti!

Dr. X

2 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru postarile dvs. de pe acest site.Sincer,tare as vrea sa vad si o comisie de la M.I. care sa ia act de ceea ce s-a intamplat la Maternitatea Giulesti in legatura cu operatiunile de salvare a celor de la smurd.As avea si eu ,totusi o nelamurire:managerul SABIF nu are nimic sa-i spuna lui Raed ,in legatura cu blocarea echipajelor de la SABIF, si fara sa fie puse la treaba de Arafat???????

Dr. X spunea...

Multumesc! Si eu as dori sa vad o analiza pentru modul cum a decurs interventia. Pentru a doua parte un raspuns aici...